Eero Saarinen

De beroemde Tulip stoel van Eero Saarinen is al 50 jaar lang één van de meest erkende ontwerpen van de 20e eeuw en heeft nog niets aan kracht ingeboet. Deze stoel werd ontworpen in 1956 door de Amerikaanse ontwerper Eero Saarinen, van oorsprong Fins en met een sterke Europese invloed.

De Tulip stoel is meer dan enkel een meubelstuk. Het is een serie die bestaat uit een tafel en diverse stoelen. Het belangrijkste kenmerk van deze meubelstukken is dat ze het idee van meerdere poten achter zich laten en deze plaats te laten maken voor een enkele tafelpoot of voetstuk. Op deze manier wordt optimaal geprofiteerd van de beschikbare ruimte onder de tafel en stoelen. Zodoende wordt ruimte vrijgelaten voor de gebruiker. De stoel Tulip laat duidelijk de capaciteit van de ontwerper Eero Saarinen zien om vormen, materialen en kleuren te combineren. Er is gelakt aluminium gebruikt voor het maken van de enkele centrale poot. De zitting is gemaakt van kunststof ABS, het kussen is vastgezet op de zitting met klittenband. Het oorspronkelijke idee van Eero Saarinen was om de gehele stoel van kunststof te maken. Echter, op deze manier was het voetstuk te zwak om het gewicht van het bovendeel te dragen. En daarom werd uiteindelijk voor aluminium gekozen. Er zijn modellen te vinden met of zonder armleuningen, bankjes en tafels in diverse afmetingen. Maar allen weerspiegelen dezelfde stijl in zowel de materialen als de vormen. De bekleding van de kussens kan gepersonaliseerd worden door het gebruik van diverse stofsoorten en kleuren.

Het succes van de Tulip stoel is dat, ondanks het feit dat deze meer dan 50 jaar geleden is ontwerpen, de gehele lijn nog steeds een moderne uistraling heeft vanwege de organische, eenvoudige en expressieve vormen en is een echte design klassieker.

Tulip Stoel van Eero Saarinen, het bereiken van de perfecte welving

Zijn maker, Eero Saarinen, was een Finse architect, stedenbouwkundige en schrijver. Hij verhuisde naar de Verenigde Staten met zijn vader, de architect Eliel Saarinen, toen hij nog klein was. Studeerde beeldhouwkunst in Parijs en architectuur aan de Universiteit van Yale met Albers. Hier nam hij de meest actuele Europese stromingen in zich op. Hij werkte met zijn vader in de Cranbrook studio, in de tijd dat zij de Crow Islan school in Winnetka, Illinois, ontwierpen.

In het begin baseerde hij zich op de rechtlijnige stalen en glazen structuren die kenmerkend zijn voor de internationale stijl. Later maakte deze plaats voor de vrije en createive vormen van gewapend beton. Deze geven elke constructie een unieke en complexe persoonlijkheid. Dit was tevens meer in overeenstemming met zijn karakter. Eén van de hoogtepunten is het General Motors centrum in Michigan. Hiervoor kreeg hij opdracht ná de Tweede Wereldoorlog en verwerkte hij gekleurde stenen en fantasierijke trappen.

Later accentueerde hij zijn constructieve vrijmoedigheid door het creëren van opvallende contrasten van vormen tussen het interieur en exterieur van zijn gebouwen, door het gebruiken van dynamische volumes. Een voorbeeld hiervan is het Massachusetts Institute of Technology (1955) of het hockeypaviljoen van de Universiteit van Yale (1958).

Zijn Gateway Arch in Saint Louis, met een monumentaal karakter en het hoogste punt van de stad, of de TWA terminal op de New Yorkse Kennedy Airport, waren zijn belangrijkste werken. Zijn werk was bepalend voor de nieuwe oriëntatie naar meer creativiteit en experimentaliteit van de architectuur van de jaren 50. Hiervan is de Tulip-stoel de maximale exponent.

De stoel van Eero Saarinen met een futuristische stijl werd een belangrijk object op de space shuttle die de hoofdrolspelers van de Star Trek-serie vervoerde. Dankzij de moderniteit die deze uitdrukt met de visie van een moderne wereld verankerd in de jaren 50, maar die vandaag de dag nog steeds van kracht is in de collectieve verbeelding.

dagen
uren
min.
sec.
Per kleur laten zien:
42 resultaten
  Stoel TULIP -Wit-
  Design Stoelen
  Stoel TULIP -Wit-€109,00

  -61%€279,81

  toon artikel
  Aanbieding
  hoogte80cm
  breedte48cm
  diepte63cm
   Tafel KOLIO 80
   Eetkamertafels
   Tafel KOLIO 80 €119,00

   -60%€294,04

   toon artikel
   Aanbieding
   hoogte73cm
   breedte80cm
   diepte80cm
    Tafel Tulipa ® MDF 120
    Eetkamertafels
    Tafel Tulipa ® MDF 120€360,00

    -49%€704,37

    toon artikel
    Aanbieding
    hoogte74cm
    breedte120cm
    diepte120cm
     Tafel KOLIO 90
     Eetkamertafels
     Tafel KOLIO 90€140,00

     -48%€270,01

     toon artikel
     Aanbieding
     hoogte73cm
     breedte90cm
     diepte90cm
      Tafel KOLIO 100
      Eetkamertafels
      Tafel KOLIO 100€165,02

      -57%€379,54

      toon artikel
      Aanbieding
      hoogte73cm
      breedte100cm
      diepte100cm
       Stoel TULIP OFFICE
       Bureaustoelen
       Stoel TULIP OFFICE€58,30

       -59%€143,36

       toon artikel
       Aanbieding
       hoogte80-89cm
       breedte42cm
       diepte48.5cm
        Stoel TULIP -Black-
        Design Stoelen
        Stoel TULIP -Black-€109,00

        -66%€316,96

        toon artikel
        Aanbieding
        hoogte80cm
        breedte54cm
        diepte48cm
        • Directe levering
        Kruk VADEMY
        Metalen barkrukken
        Kruk VADEMY€68,10

        -57%€156,63

        toon artikel
        Aanbieding
        hoogte84-105cm
        breedte46.5cm
        diepte50cm
         Bijzettafel SAARINEN
         Koffietafeltjes
         Bijzettafel SAARINEN €222,58

         -64%€624,32

         toon artikel
         Aanbieding
         hoogte50.5cm
         breedte52cm
         diepte52cm
          Tafel KOLIO 120
          Eetkamertafels
          Tafel KOLIO 120€603,56

          -57%€1.388,18

          toon artikel
          Aanbieding
          hoogte74cm
          breedte120cm
          diepte120cm
          Pagina /
          BEKIJK MEER PRODUCTEN

          Meld u aan!

          coupon

          Meldt u zich aan voor onze nieuwsbrief en u ontvangt een kortingsbon van €6* voor uw volgende aankoop van meer dan €100.

          *Niet van toepassing op producten in de Opruiming of Speciale Acties. Alleen geldig voor online bestellingen. Niet geldig voor zakelijke klanten of winkels.

          Bedankt voor uw aanmelding
          Over een paar minuten ontvangt u een e-mail om uw korting te verkrijgen.

          Controleer de spambox van uw e-mail als u deze niet ontvangt.

          Valoraciones

          ?