Serge Mouille

De lampen van Serge Mouille zijn alom bekend en dat is niet voor niets. De maker was één van de meest succesvolle Franse ontwerpers van lampen van de vorige eeuw. Toen hij 15 was ging hij Metallurgie studeren aan de School voor Toegepaste Kunsten in Parijs. Hierverbleef hij vier jaar onder toezicht van de beeldhouwer Gilbert LaCoix. Toen hij eenmaal zijn studies had afgerond, begon hij te werken als assistent voor LaCroix.

Later nam Serge Mouille deel aan het Franse verzet. Toen de oorlog voorbij was, opende hij uiteindelijk zijn eigen metallurgische ontwerpstudio. Tegelijkertijd gaf hij les aan de School voor Toegepaste Kunsten. In die tijd produceerde de Franse ontwerper verschillende gebruiksvoorwerpen, waaronder een carrosserie.

Het was pas in 1953 dat Jacques Adnet hem inhuurde om lampontwerpen te ontwikkelen. Hij begon toen aan dit facet van zijn leven en zou dit niet meer opgeven. Hij definieerde zijn lampen als een reactie op de populaire Italiaanse ontwerpen die de markt in de jaren vijftig overstroomden. Deze beschouwde hij als te gecompliceerd.

Serge Mouille streefde naar een ontwerp geïnspireerd door de natuur en erotiek dat een bepaalde beweging en dynamiek in de ruimte opriep, met het idee om de metallurgie in de ruimte te begrijpen. Hij heeft nooit industriële productie overwogen en al zijn modellen werden met de hand vervaardigd.

Serge Mouille, overtuiging en talent

Het meest iconische design van zijn creaties is de lampenkap in vorm van borst en tepel, waarmee hij diverse lampen ontwierp. Vloerlampen met meerdere armen, wandlampen, tafellampen, etc. De tepel was het onderdeel om de lichtreflectie te optimaliseren en de kabels aan de achterkant van de lamphouder te kunnen verbergen.

Serge Mouille heeft verscheidene onderscheidingen en erkenningen verkregen gedurende de jaren 50. Aan het einde van de jaren 50 ontving hij belangrijke opdrachten zoals de verlichting van diverse universiteiten, de lounge van een cruiseschip, de salon van Christian Dior, een ambassade en de Kathedraal van Bizerte in Tunesië

Mouille kreeg in het begin van de jaren 60 zoveel opdrachten dat hij niet meer aan de vraag kon voldoen en kreeg bovendien tuberculose. Hij stond voor het dilemma om de productie te industrialiseren, die tot op dat moment handmatig was geweest. Of stoppen met lesgeven. In 1964 stopte hij met de productie van lampen en wijdde zich volledig aan het lesgeven tot aan zijn dood.

dagen
uren
min.
sec.
7 resultaten
Pagina /
BEKIJK MEER PRODUCTEN