Harry Potter in Londen: ontdek hier de plekjes

Harry Potter-fans opgelet: wist je dat je écht eens naar Londen moet gaan? Hier vind je namelijk alles wat te maken heeft met de film- en boekenreeks. Je hebt er in de buurt natuurlijk de Harry Potter Warner Bros Studio, maar ook plekjes in Londen waar de films zijn opgenomen. Redenen genoeg dus om eens een tripje naar Londen te boeken. Wat je allemaal gezien moet hebben, lees je hieronder.

Harry Potter Warner Bros Studio

Meteen na het eerste boek van Harry Potter werd het een groot succes. De filmrechten werden dan ook al gauw verkocht aan Warner Bros, waardoor de films opgenomen in de studio’s van Warner Bros. Nadat de laatste film was opgenomen in 2010, besloten de Warner Brothers om de studio’s officieel te kopen. Deze studio’s werden omgebouwd en er werd zelfs een extra studio gebouwd voor alle kostuums en materialen van de films. In 2012 werden de studio’s officieel geopend voor publiek en ook jij kunt hier een kijkje nemen. 

Het ligt overigens niet in het centrum van Londen, maar in Leuvesden. Dit is trouwens prima te bereiken met het openbaar vervoer vanuit Londen. Wanneer je hier bent kun je verschillende filmsets bekijken en kostuums. Denk eens aan de Grote Zaal van Zweinstein en het perron van King’s Cross. Ook kun je tijdens de Harry Potter Warner Bros Studio Tour bekijken hoe ze make-up aanbrachten en hoe ze special effects verwezenlijkten.

Spot de Harry Potter-plekjes

Nadat je de Warner Bros Studio hebt bezocht is het tijd om zelf op ontdekkingstocht te gaan. Er zijn namelijk heel wat Harry Potter filmlocaties in Londen die je kunt opzoeken. Je kunt zelf een aantal plekken opzoeken, maar het is eigenlijk nog leuker om met een wandelroute mee te lopen. Tijdens de wandeling word je begeleid door een gids. Deze gids weet alles leuk te vertellen waardoor het lijkt alsof je echt in een Harry Potter-film bent beland. Er zijn verschillende organisaties die tours organiseren: het is maar net wat jij wil. Hieronder kun je alvast een beetje voorproeven wat je allemaal kunt verwachten van zo’n tour. En geloof me: hier blijft het niet alleen bij. Londen wemelt namelijk van de Harry Potter-plekken!

1. Perron 9 ¾ 

Begin jouw Harry Potter-tocht bij King’s Cross Station bij Perron 9 ¾. Hier reed de Hogwarts Express langs om richting de Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus te gaan. Dit plekje wordt aangeduid met een bordje waarop ‘Platform 9 ¾’ vermeld staat. Bovendien zie je een half winkelkarretje die zogenaamd deels door de muur is verdwenen. Het is goed om te vermelden dat het hier altijd vrij druk is met toeristen. Zorg dus dat je het bezoek aan King’s Cross op tijd plant. Bovendien kun je hier leuke souvenirs scoren, want het heeft zelfs een Harry Potter Shop.

2. Millennium Bridge

Weet je nog dat de voetgangersbrug in Londen werd aangevallen door de Dooddoeners, in de film ‘Harry Potter en de Halfbloed Prins’? Deze brug kun je nog steeds bewonderen in Londen en wordt ook wel de Harry Potter-brug genoemd. De brug die hiervoor gebruikt werd is de Millennium Bridge, maar in de boeken werd deze brug aangeduid als de Brockdale Bridge.

3. Piccadilly Circus

Wanneer je in Londen bent moet je eigenlijk sowieso even naar Piccadilly Circus gaan. Het is een van de bekendste plekjes van de Engelse hoofdstad en je herkent het aan de enorme billboards aan de gevels. Je zult je dan ook meteen herinneren dat hier een scène van Harry Potter is opgenomen, in de film ‘Harry Potter en de Relieken van de Dood’. Hier worden ze weer aangevallen door de Dooddoeners op de bruiloft van Rons broer. 

4. Westminster Underground

In de Harry Potter-film ‘De Orde van de Feniks’ zie je dat Harry naar een hoorzitting van het Ministerie van Toverkunst gaat. Ze gaan hiervoor richting de Westminster Underground. Vervolgens lopen ze door naar een rode telefooncel om het Ministerie binnen te gaan. Deze telefooncel kun je vinden in een zijstraatje van Whitehall.

5. Wegisweg

De Wegisweg, in het Engels ook wel aangeduid als Diagon Alley, is een straat speciaal voor tovenaars. Je vindt er talloze winkeltjes waar een tovenaar alles kan kopen. De leerlingen van de Hogeschool gingen dan ook vaak hierheen om spullen voor school te scoren. Je vindt de straat achter een kroeg genaamd de Lekke Ketel. De blauwe deur die leidt naar de Lekke Ketel is eigenlijk gewoon van een opticien. De buitenshots van Wegisweg werden opgenomen bij Leadenhall Market: een overdekte markt van Londen.

Combinatie

Je kunt een bezoek aan de Warner Bros Studio goed combineren met een wandeltocht door Londen. Er worden namelijk tours georganiseerd die beide locaties laten zien. Eerst maak je een wandeling door Londen om de bekendste plekjes te spotten en vervolgens ga je in de middag naar de studio’s in Leavesden.