Waarom is kunstgras duurzamer dan verwacht?

Kunstgras wordt steeds vaker gebruikt als alternatief voor een natuurlijk gazon of betegelde tuin. Veel mensen geven de voorkeur aan een onderhoudsvrije tuin en dit is met kunstgras prima te realiseren. Je hebt er qua onderhoud weinig omkijken naar en dit spreekt veel mensen aan die een druk huishouden runnen. Toch werpt dit ook de vraag op hoe duurzaam kunstgras nu eigenlijk is? Verrassend genoeg is kunstgras duurzamer dan verwacht. Waarom dit zo is, leggen we uit in dit blogartikel.

Kunstgras draagt bij aan een beter milieu

Kunstgras draagt bij aan een beter milieu, want je hoeft het gazon niet langer te maaien. Een grasmaaier op benzine stoot de nodige CO2 uit en ook gebruik je vaak kunstmest om een natuurlijk gazon in goede conditie te houden. Vergeet ook niet dat je in de zomer vaak veel water inzet om bruine plekken in het gazon tegen te gaan. Dit maakt kunstgras tot een aantrekkelijk alternatief, want het is nagenoeg onderhoudsvrij. Maaien, mesten en sproeien, het is allemaal niet nodig!

Kunstgras is waterdoorlatend

Kunstgras is ook met het oog op de toekomst een interessante optie. Een betegelde tuin laat regenwater amper door en dit leidt al snel tot een blanke achtertuin of ander soort overstromingen. Door klimaatverandering vallen er steeds hevigere buien en daar kan jij met je tuin op voorbereid zijn. Kunstgrasmatten beschikken namelijk over zogenaamde perforatiegaatjes en dus verdwijnt regenwater snel de grond in. Wel is het belangrijk om onder het kunstgras een goede zandlaag aan te brengen voor een perfecte drainage.

Kunstgras is vrij van schadelijke stoffen

Veel kunstgrassoorten afkomstig uit Aziatische landen beschikken over de nodige schadelijke stoffen. Kunstgras uit Nederland is veelal op duurzame wijze geproduceerd en bovendien zijn vooral nieuwe kunstgrassoorten recyclebaar. Besluit je om kunstgras aan te brengen in de tuin? Kies dan voor een Nederlandse of lokale producent, want op die manier verklein jij je CO2-footprint en lever jij je steentje bij aan een betere wereld.

Kunstgras gaat jarenlang mee

Kunstgras is dus veel duurzamer dan verwacht. Met kunstgras stoot je minder CO2 uit, het is waterdoorlatend én het is vaak op duurzame wijze geproduceerd. Daarnaast gaat kunstgras dankzij goed onderhoud zeker twintig jaar mee. Borstel het regelmatig op met een harde bezem en verwijder viezigheid met een sopje. Is kunstgras na twintig jaar op? Laat het recyclen en lever het in bij een milieubewuste afvalverzamelaar. Verschillende bestanddelen van kunstgras zijn geschikt voor hergebruik en er worden zelfs vuilniszakken van gemaakt.

Is kunstgras duurzaam? Ja! Ga voor een kunstgrassoort van een lokale producent en onderhoud kunstgras op correcte wijze om er jarenlang plezier aan te beleven!