Nieuwbouwwoningen zijn van het gas af: wat is nog meer belangrijk?

Een half uur onder de douche staan en de verwarming op graadje 25: door de torenhoge gasprijzen kunnen we dit beter maar even overslaan. Tenminste, wanneer jouw huis nog gas verbruikt. Eigenaren van nieuwbouwwoningen hoeven zich hier niet meer zorgen over te maken, want deze woningen zijn van het gas af. Dit alles om een steentje bij te dragen aan het milieu. Maar, wat is naast gasloos verwarmen nog meer belangrijk? Hieronder lees je meer.

Natuurinclusief bouwen

Het is belangrijk om de biodiversiteit te behouden. Een manier die daarbij kan helpen is natuurinclusief bouwen. Tijdens het bouwen wordt er aandacht geschonken aan de natuur. Denk bijvoorbeeld aan het behouden van het leefgebied voor vogels, door nestkasten in de gevels te plaatsen. Ook een groen dak, groene gevel en groene tuin behoren tot het natuurinclusieve bouwen. Groen zorgt namelijk voor isolatie, een natuurlijke wateropslag en daarnaast worden mensen gewoonweg vrolijk van meer groen in hun omgeving. Natuurinclusief bouwen is dus goed voor de natuur, de mens en de dieren. Meer over dit initiatief kun je lezen op Unitura.nl.

Zelf energie opwekken

Een steentje bijdragen aan het milieu kan op meerdere manieren. Naast gasloos verwarmen en meer groenvoorzieningen om je heen, kun je ook zelf energie opwekken. Denk daarbij aan het plaatsen van zonnepanelen op je dak. Bovendien kun je de investering van zonnepanelen gauw terugverdienen. Je bent namelijk niet meer afhankelijk van energieleveranciers. En je draagt natuurlijk bij aan een betere aardbol, doordat je minder CO2 zal uitstoten en je op deze manier groene energie verbruikt.

De woning isoleren

Wanneer je trotse eigenaar bent geworden van een nieuwbouwwoning hoef je hier niet zoveel over na te denken. Jouw woning is namelijk al op en top geïsoleerd. Dat is zowel goed voor het milieu als voor de portemonnee. Maar wanneer je in een wat ouder huis woont kan het zeker lonen om de woning te gaan isoleren. En daarbij hoef je niet meteen groots te denken. Je kunt namelijk ook beginnen bij de kleine zaken, zoals het dichten van kieren met kit of tochtstrips. Hiervoor hoef je niet veel geld uit te geven, terwijl je wel meteen het gevolg kunt merken. Wil je het tóch groter aanpakken? Dan kun je eens denken aan het isoleren van de zolder, de spouwmuren en de vloer. Ook enkel glas vervangen door HR++-glas zal veel wonderen verrichten. Al deze veranderingen zullen het wooncomfort verbeteren én je bespaart er een boel mee.